Groeien in zelfvertrouwen

loopbaancasus: groeien in zelfvertrouwen

Hoe belangrijk is zelfvertrouwen?

Peter werkt al 11 jaar via projectsourcing. Het was een gemakkelijke manier om in het professionele leven te stappen. “Anderen zoeken werk voor mij”, maar hij zegt ook “ik ben ongelukkig in de comfortzone. Er is geen uitdaging, wat doe ik met mijn leven? Ik weet eigenlijk niet waarheen ik moet gaan.” Dus is zijn vraag:  welke richting moet ik inslaan? Deze onzekerheid vervult hem met angst.

Onderzoek met een oefening

We overlopen de belangrijkste stappen in zijn loopbaan in een oefening. Daar komt als patroon naar voor dat hij schrik heeft om raar te zijn.

Bij het onderzoek wat het hem oplevert, geeft hij aan dat hij het gevoel heeft te leven als een bange kwezel. Hij voelt het niet op dit moment en kan het ook niet oproepen.
Wil hij daarvan af en wat zal het hem kosten? Het blijft een tijd lang stil. Hij komt tot de conclusie dat hij steeds kiest voor zekerheid en blijkbaar geen risico durft te nemen.

We draaien in cirkels. Het probleem is duidelijk, maar de kern niet. Ik laat hem een oefening doen waar hij een tekening moet maken die voor hem en zijn werk staat. Het is een opdracht met een doel en obstakels.
Telkens vraagt hij heel wat uitleg. Ik geef hem die niet en vraag wat er met hem gebeurt. “Ik word er zenuwachtig van, angstig.” Nu voelt hij het dus wel!


16 stapstenen

Hij wil stoppen met voorzichtig zijn, hij wil durven leven. “Ik heb geen vertrouwen in mezelf’.” Leven is het meervoud van LEF, geef ik hem aan. Dat vindt hij een interessante insteek.

We doen nog een stapoefening die hem van zijn angst naar zijn wens brengt: hij heeft inzicht, is attent in zijn relaties, kan ook doorzetten (als hij er maar aan durft te beginnen). Hij heeft een vriend die hem op dat vlak inspireert, …

Het wordt een pad met 16 stapstenen. Daar kijkt hij zelf vanop. Dat doet hem zichtbaar deugd en hij knikt bedachtzaam: “Dat is wat me ontbrak.“


Zelfvertrouwen: De Drijvende Kracht achter Verandering  

In een volgende sessie meldt hij dat hij gestart is met solliciteren. Ik merk op dat hij nog steeds niet weet welke richting hij uit moet gaan. Hij beaamt dit, hij is er van verbaasd dat hij nu wel in gang geschoten is.
“ Ik weet niet precies waarom, maar nu lukt het me wel om actief op zoek te gaan naar een nieuwe job . Ik stel vast dat ik eigenlijk geen probleem heb met de ingeslagen richtingen, maar ik wil dus niet meer via projectsourcing werken”, voegt hij er ferm aan toe, "dat heb ik nu wel gezien."

Zijn behoefte voor de laatste sessie is het in kaart brengen van hoe hij zichzelf kan verkopen. Die koe vatten we dan ook met plezier bij de horens! Nog even afwachten hoelang het gaat duren vooraleer Peter een andere job vindt. Hij heeft er alvast vertrouwen in.

Soms is zelfvertrouwen opkrikken de enige stap die nodig is om je zelfzorg vorm te geven.


Volg zelf ook loopbaanbegeleiding!

Wens je graag meer informatie of heb je nog een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren, we kijken samen hoe we jou kunnen helpen.


Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren.

Aanmelden om een reactie achter te laten