Onzekerheid: hoe ga je er mee om?

Onzekerheid op het werk

Onzekerheid op het werk

Onzekerheid op het werk, angst en twijfel speelt ons allemaal wel eens parten. En zeker in deze tijden. Het is een thema dat ook in onze loopbaanbegeleiding vaak aan bod komt bij coachees. Zo kom ik bij het verhaal van Bart. Zijn inzicht wil ik hier met jullie delen, net omdat het zo belangrijk is.

Toen Bart bij ons kwam aankloppen, was hij onzeker over welke richting hij uit kon gaan. Zijn loopbaan heeft hij gespendeerd in een R&D omgeving en in productieomgevingen. Zijn sector lijkt in België niet veel perspectieven te bieden. “Dus waarheen kan ik? Ik ben veertiger, heb een gezin, ik ben geen echte people manager,...”, vroeg Bart me.

Onderstaand enkele interessante topics binnen dit thema:
- De onzekerheid van het functioneren
- Luister naar je onzekerheid op de werkvloer
- Onzekerheid wijst op gebrek aan controle
- Wat te doen als je je onzeker voelt?

the sun shines through the trees on a foggy day

De onzekerheid van het functioneren

Als ik naar het gevoel vraag dat bij Bart overheerst, dan geeft hij aan ‘onrust’. Zijn er nog zaken die bijdragen aan die onzekerheid? Bart licht toe dat het momenteel thuis ook niet zo gemakkelijk gaat.

“Welk gewicht geef je aan je werk in deze onrust: is dat het grootste deel, of net niet?”, vraag ik hem. Door deze vraag kan Bart voelen dat de thuissituatie veel sterker doorweegt. Deze moet dus eerst aangepakt worden. Ik daag hem nog even uit in deze conclusie: “Zou beter weten over waar naartoe in je werk je dan niet de nodige opluchting geven?”

“Nee,” besluit Bart, "Het is me nu plots duidelijk dat ik door mij thuis minder goed in mijn vel te voelen, ik minder veerkracht en onzekerheid op het werk heb. Hierdoor heb ik de neiging om het werk te ontvluchten, maar eigenlijk ligt het probleem elders!”

Luister naar je onzekerheid op de werkvloer

De casus van Bart maakt nog eens duidelijk hoe belangrijk het is je gevoelens serieus te nemen. Luister er zorgvuldig naar. Gevoelens willen je iets vertellen: zij zijn de boodschapper. Door deze goed te beluisteren, kom je te weten wat de onderliggende zorg/angst/bekommernis is. 'Zou ik wel veranderen van werk?' vertelt dan uiteindelijk iets over je thuissituatie.

Zoals het vaak gaat met (negatieve maar ook andere) gevoelens, wijzen we ze af. Dat doen we door ze te onderdrukken, er niet bewust bij stil te staan. Waarom we deze gevoelens afwijzen? Negatieve gevoelens zijn onaangenaam en wat onaangenaam is daar durven we wel eens van wegkijken. Dat is oké als korte termijn oplossing, maar niet op lange termijn. Als een thema terugkomt pak je het maar best aan.

Onzekerheid wijst op gebrek aan controle

En de uitdaging bestaat erin om meer controle te krijgen. Zo hebben sommigen angst om te solliciteren.  Je kan immers niet bepalen of de ander je aanwerft. Dan kan je daar van weg kijken, maar zo kom je niet verder.

Als je nauwkeuriger onderzoekt, zal je merken dat je voor bepaalde specifieke zaken onzeker bent. Je begeleidend schrijven opstellen, bijvoorbeeld, of jezelf voorstellen bij de HR. Door er wel naar te kijken krijg je inzicht! En kan je een gepaste actie ondernemen. Je kan iemand vragen om je brief na te lezen op spelfouten, als dat het gene is waar je je onzeker over voelt. Je kan je gesprek al eens inoefenen met iemand uit je omgeving. Of je kan naar een loopbaancoach gaan, bijvoorbeeld.

Wat doen als je je onzeker voelt?

brown wooden blocks on white surface

Ken je iemand die last heeft van onzekerheid? Suggereer dan om actie te nemen. Je laten helpen zal in opluchting resulteren.

Vind je het moeilijk om zelf je onzekerheid te onderzoeken en aan te pakken? Een loopbaancoach is de aangewezen persoon om je hier bij te helpen. Waarom eens geen gratis kennismaking aanvragen? Zo weet je meteen waar je aan toe bent! Dit kan ook online!

Wens je graag meer informatie of heb je nog een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren, we kijken samen hoe we jou kunnen helpen.


Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren.

Aanmelden om een reactie achter te laten